MERLOT BORHOTEL ÉS LÁTVÁNYPINCE

Szendrőládi szőlőhegy

GPS: 48,330236 20,753376

Látnivalók

Aggteleki Nemzeti Park és Cseppkőbarlang:

Magyarország észak-keleti határvidékén, az egykori Gömör - Tornai-karsztvidéken található Aggteleki Nemzeti Park páratlanul gazdag természeti és kulturális örökség tekintetében.

Az Aggteleki és Szlovák- karszt barlangjai 1955 óta szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján. Barlangjai - amelyek közül hat barlang látogatható - felveszik a versenyt a világ bármely cseppkőbarlangjával.

Barlangjrás az Aggteleki Cseppkőbarlangban

Jósvafő-Hucul ménes:

Jósvafőn található a hucul lovak  hazai törzstenyészete, mely nem csak a génmegőrzést, de fontos természetvédelmi területkezelési feladatok ellátását is szolgálja.

Ez a különleges kisló, nemcsak lovas sportok szerelmeseit és a szakembereket kápráztatja el kivételes képességeivel, de  a hucul a laikus látogatók számára is kipróbálható egy sétakocsikázás, vagy akár tereplovaglás során.

( 35,3 km 41 perc kocsival )

Dobsinai -jégbarlang:

Hosszával (1 232 m) és mélységével (112 m) a legnagyobb jégbarlangok közé tartozik Európában. Az alpesi térségen kívül sehol nem található több  mint 110 ezer m3 jég, amely helyenként a 25 m vastagságot is túlhaladja.

A világhírű jégbarlangok közül a Dobsinai-jégbarlang a legalacsonyabban elhelyezkedő, ez a tény az egyedülállóságát csak kiemeli. A jég a barlang formájának köszönhetően marad meg, amely a bejárattól folyamatosan süllyed. Az alsó részben a hideg levegő megmarad, amely még nyáron sem melegszik fagypont határa fölé.

( 95 km 1 óra 40 perc- autóval )

Rudabánya:

A rudabányai bányató közel 60 méteres mélységével jelenleg hazánk legmélyebb állóvize! Az egykori külszíni bánya mellett elhaladó úton juthatunk el a bányában kialakult tóhoz és szép természeti környezetéhez.

( 26 km 34 perc- autóval  )

 

Szinpetri – A legnagyobb könyv:

A Guiness World Records által hivatalosan is elismert világrekord méretű könyv az Aggteleki Nemzeti Park természeti értékeit, barlangjait, flóráját mutatja be,természetesen ezen tájjal szerves egységet alkotó szlovákiai Domica tájegységgel együtt.A könyv címe: Örökségünk  - a Gömör -Tornai - Karszt természeti és kulturtörténeti értékei.Méretei : 4,18 x 3,77 m 1420 kg 346 oldal.

Itt található még az érdekes Gutenberg- nyomda múzeum.

(30 km - 35 perc autóval)

Krasznahorka vára:


A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben Bebekek szerezték meg és bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. Az 1440-es években Giskra serege foglalta el, majd Hunyadi Mátyás visszavette. 1556-ban I. Ferdinánd serege sikertelenül ostromolta. 1566-ban Schwendi Lázár vette be. 1575-től Andrássy birtok lett, akik 1578 és 1585 között reneszánsz erődítménnyé építették ki, majd 1676-ban pompás palotává alakították. 1812-ig lakták, 1817-ben a felsővárba villám csapott és legrégibb részei leégtek, de többi részei ma is teljes épségben állnak.

(78,4 km - autóval)

Boldva Református templom:

Becses nyelvemlékünket, a Halotti Beszédet tartalmazó Pray-kódexnek egy 1203-as bejegyzése említi először a bencés kolostort, amely ennél korábban épült. A kolostor templomával egy időben (1175-1180 körül) emelték hazánk legnagyobb méretű (átmérője 12 m) körtemplomát, amely a világi hívek lelki gondozását szolgálta (tégláit az 1770-es években hordták el építkezésekhez).

(15,4 km. - 21 perc autóval)

 

Miskolctapolcai Barlangfürdő:

Barlangfürdő egy melegforrások fölött emelkedő barlangban kialakított fürdőhely Miskolctapolcán. Miskolc egyik leglátogatottabb turistalátványossága. A 30 °C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén, de sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké, nem éri el az 1000 milligramm/litert sem, így korlátlan ideig lehet benne fürdeni. Mivel a fürdő jelentős része zárt és a víz meleg, egész évben látogatható.

( 48 km 58 perc - autóval )

Edelényi kastély

Az edelényi L’Huillier–Coburg-kastély Magyarország egyik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke. 1716–1730 között épült, építtetője báró L'Huillier Ferenc János. A kastély 2014 óta látogatható, Edelényi kastélysziget néven vált ismertté.